Google.org
Leaders to Watch 2023
Varje år lyfter vi fram nya, sociala innovatörer som tar itu med dagens mest akuta utmaningar. Ledare inom allt från sociala organisationer till företag som skapar AI-baserade lösningar skapar ringar på vattnet inom sina respektive fält och arbetar för en bättre framtid för alla.
adenike adeyemi
En katalysator för Nigerias entreprenörsanda
Med en glad framtoning, en genuin nyfikenhet och en passion för att hjälpa andra arbetar Adenike Adeyemi, verkställande direktör på FATE Foundation, hårt för att stötta små och växande företag. Det är den perfekta rollen för en person som henne, eftersom hon kan kombinera sin passion för företagande med passionen för att göra ett avtryck på samhället.
Läs i fem minuter
Så länge hon kan minnas har Adenike Adeyemi haft förmågan att knyta kontakter med människor från olika bakgrunder. Hon tror att detta delvis har sina rötter i hennes uppväxt, med en pappa från yorubabefolkningen och en mamma som var till hälften sierraleonier, till hälften efik. ”Min multietniska bakgrund har gjort mig mer medveten om världen utanför mitt lokala samhälle.”
När hon flyttade till den sydvästliga delstaten Oyo för att börja på en federal internatskola för flickor blev hennes community ännu mer mångfasetterad. ”Det var en smältdegel där du kunde gå i samma skola som vänner från andra sociala, etniska, ekonomiska och religiösa bakgrunder.” Dessa erfarenheter från unga år lade grunden för hennes insikt om att det inte är svårt att hitta gemensamma nämnare med andra. ”Vi är alla människor och vi har alltid något som kan skapa ett band till någon annan.”
Upptäcka den ideella världen
Adenikes förkärlek för kontakter och gemenskap växte sig allt starkare under universitetsåren och även senare, när hon började arbeta med ideella organisationer som en del av Nigerian National Youth Service Corps (NYSC). NYSC är ett obligatoriskt program som införts av Nigerias regering. Programmet går ut på att koppla samman nyutexaminerade studenter med den nationella utvecklingen. När Adenike sökte efter en plats under sin NYSC-period tipsade en släkting henne om en plats på en ideell organisation som heter West African NGO Network (WANGONet).
”Det var avgörande för mig att se teknikens roll och förmåga att koppla ihop människor och resurser och demokratisera kunskap.”
På den tiden bestod WANGONets arbete av att skapa webbsidor för andra ideella organisationer och att utbilda dem i grundläggande programvaruverktyg, så att de kunde hitta partner, volontärer och finansiering. Det var ett spännande arbete, men inget som hennes kollegor ville göra. ”Det året tjänade jag bara en bråkdel av vad mina vänner tjänade. Men jag förde människor samman med hjälp av kunskap, information och teknik. Dessutom hade jag min egen e-postadress, vilket kändes som en stor grej.”
Förutom en e-postadress gav WANGONet henne insikter om hur teknik och information går hand i hand för att stärka människor. ”Det var avgörande för mig att se teknikens roll och förmåga att koppla ihop människor och resurser och demokratisera kunskap. Jag insåg att genom att underlätta för organisationerna och ge dem åtkomst till kunskap kunde vi ge dem en möjlighet att själva expandera.”
Komma igång, växa, anpassa
I dag är Adenike verkställande direktör för FATE Foundation, Nigerias mest framstående företagsinkubator och acceleratorprogram, som har som syfte att hjälpa entreprenörer i ett tidigt stadium att komma igång, växa och storleksanpassa sina företag. De erbjuder allt från kurser och evenemang till information och ekonomiskt stöd – allt för att fånga upp den nigerianska entreprenörsandan och låta den komma till sin rätt. ”Vi anser att små och växande företag är vad som ger landet kraft. Det är från dem som omkring 80 procent av jobben i Nigeria kommer, och de bidrar till nästan hälften av BNP, trots en mycket utmanande makroekonomisk miljö.”
När det gäller den bredare företagsmiljön har Adenike insett att FATE också behöver fokusera på lagstiftning. ”Vi har ingen möjlighet att stötta våra entreprenörer utanför den befintliga policymiljön. Så för mig handlar det om att se hur vi kan förse beslutsfattare med konkreta insikter.” Med det här målet i sikte skriver FATE rapporter om hur det ligger till med entreprenörskapet i Nigeria, och dessa är fulla av viktiga datapunkter som är relevanta för beslutsfattarna.
Målgruppen växte snabbt, men det var samtidigt viktigt för Adenike att behålla den mänskliga aspekten av hur FATE interagerar med programdeltagarna. Och detta gör man genom att fokusera på att utveckla användbara digitala erbjudanden. När FATE grundades för över 20 år sedan använde de manuella metoder. Grundaren träffade själv enskilda entreprenörer och förmedlade personligen kontakter med relevanta personer och försåg dem med användbar information. I dag når programmen ut till mer än 245 000 entreprenörer i 31 delstater. Framgången har inneburit att de manuella processerna inte längre går att upprätthålla. Ändå värdesätter FATE fortfarande de individuella kontakterna, så Adenike och hennes team har skapat nya digitala verktyg för communityn. ”Jag vill kunna se entreprenörernas resa hittills och förstå deras upplevelser. Och viktigast av allt: hur vi kan hjälpa dem att komma i kontakt med rätt person eller resurs.”
Skapa kontakter
Hon har siktet inställt på att få FATE att växa, stötta entreprenörer och påverka offentliga policyer, och det framgår tydligt att Adenike är en djärv och långsiktig tänkare. Inga problem är för stora för att göra ett avtryck. ”Bara en vecka kan göra skillnad i en entreprenörs liv – en plötslig insikt kan verkligen sätta fart på någons verksamhet.”
Det är vad som håller henne motiverad, men hon är snabb med att tillägga att hon inte hade klarat det på egen hand. ”Jag kan ha alla drömmarna, all motivation och inspiration, all entusiasm. Men om jag inte har ett passionerat team med mig kan jag inte genomföra särskilt mycket.”
”Jag är övertygad om att vi alltid bara är en person bort från den information som någon annan behöver för att lyckas.”
Trots sin stora kunskap och erfarenhet är Adenike klok nog att inse att hon aldrig kan besitta alla svar eller resurser själv. ”Men jag känner antagligen någon – eller känner någon som känner någon som kan hjälpa till att förmedla den rätta kontakten”, säger hon. På så sätt är hon en katalysator som möjliggör påverkan, resultat och kontakter. ”Jag är övertygad om att vi alltid bara är en person bort från den information som någon annan behöver för att lyckas.”
Foto: Taiwo Aina
Utforska fler Leaders To Watch
Angela Siefer
Bana väg för digital jämlikhet, ett samhälle i taget
Angela Siefer är enormt driven att göra skillnad, och det har hon alltid varit. I dag skapar hon förändring genom att leda National Digital Inclusion Alliance, en organisation som främjar digital jämlikhet. Hon jobbar med över tusen partners för att förstå prioriteringar i samhällen och forma politiken på nationell nivå.
Läs i fem minuter
Angela Siefer har alltid velat göra världen bättre. Problemet var att hon inte visste hur. Hon växte upp i Lima i Ohio i en medelklassfamilj och var den första i familjen som gick på college. Hon studerade sociologi på University of Toledo, mest för att hon inte kom på något annat hon hellre ville plugga. ”Många verkar ha hela sin framtid planerad. Så var det inte för mig.” Hon var inte säker på vad hon ville göra, men hennes starka samhällsanda och påstridighet ledde vägen.
Hennes beslutsamhet ledde henne till slut till det växande problemet med digital ojämlikhet. På högskolan jobbade hon tillsammans med en lärare med att ta reda på hur universitetet kunde stödja närsamhället bättre. I takt med att de delade ut enkäter och lärde känna människorna i närheten blev det allt klarare att tillgång till, och förståelse av, teknik var en viktig smärtpunkt. ”Jag tror verkligen att det var genom att lyssna på allmänheten som jag slog in på den banan jag är på nu.”
Hitta självförtroendet
Strax efter examen använde hon sin kunskap för att leda Ohio Community Computing Network (OCCN). Organisationen grundades i en tid då det digitala landskapet förändrades, och erbjöd lösningar för det växande antalet människor som behövde hjälp att orientera sig i det. Då kallades fältet vi känner som digital inkludering för teknik för samhällsnytta.
”OCCN grundades eftersom en rättshjälpsadvokat övertygade kommissionen för allmännyttiga företag (Public Utilities Commission) i Ohio att tillgång till och möjlighet att använda teknik var värt att finansiera.” Men hon fortsatte att undra var pengarna för att lösa dessa viktiga problem kommer ifrån. I dag möter hon fortfarande den osäkerheten med engagemang. Sedan hon började på OCCN har Angela spelat en viktig roll i att försöka få fram miljardtals dollar för digital jämlikhet.
”Digital jämlikhet i grund och botten är ett mänskligt problem, och därför behöver vi människor för att lösa det.”
Hon kände sig inte som expert på den tiden. Hon minns att hon var nervös de första gångerna hon pratade med beslutsfattarna i Washington D.C. om digital jämlikhet. ”Jag hade aldrig varit i den situationen förut, och efteråt kände jag pressen. Jag ville inte misslyckas.”
I dag har hon mer självförtroende. ”Nu är jag självsäker på ett sätt som jag inte var då. Jag kan säga vad jag ser att de här lokala programmen för digital jämlikhet gör och vad de behöver för hjälp. Om jag säger det tillräckligt många gånger händer det att folk lyssnar.”
En helhetsstrategi till digital jämlikhet
I dag leder Angela den ideella organisationen National Digital Inclusion Alliance (NDIA) som hon grundade 2015. Hon och andra som jobbar inom området såg att den växande rörelsen för digital jämlikhet behövde en plattform för att skapa en praxis och en gemenskap. ”Det verkade inte så troligt att det skulle lyckas, men vi såg att gräsrotsnivån behövde fler resurser.” NDIA är hennes helhetslösning på digital inkludering genom att jobba med tillgänglighet och rimliga priser för internetåtkomst, åtkomst till enheter samt digitala färdigheter och teknisk support.
Under de senaste åtta åren, och särskilt under covid-19-pandemin, har NDIA växt till att omfatta över tusen samarbetspartner och uträttat otroligt mycket. Bland de senaste prestationerna ingår att ha utarbetat standarddefinitioner för termer som ”digital inkludering” och ”digital jämlikhet” för kongresslagen och utökade stödprogram. ”En av de största sakerna vi har åstadkommit är att samla in 2,75 miljarder dollar för den digitala jämlikhetslagen 2021.”
Angelas inställning präglar NDIA, och organisationen försöker ständigt identifiera vilka som fortfarande hamnar på efterkälken i vår digitala värld. I allmänhet är det samma barriärer mot digital kunskap och digitala verktyg, men Angela säger: ”Detaljerna spelar roll. De påverkar inte bara hur vi uppfattar vissa frågor, men även hur vi hittar de bästa lösningarna.” Organisationen har nyligen utökat sitt stöd till landsbygden och samhällen med amerikanska urinvånare. Genom att ta en närmare titt på deras specifika situationer kan NDIA även få ett bredare perspektiv.
Långsiktig hållbarhet
Angelas mål för framtiden kretsar kring nationella, långsiktiga lösningar. Nästa utmaning handlar om hållbarhet inom digital jämlikhet. ”Vi kommer alltid att behöva subventioner för bredband till hushållen, utbildning i digitala färdigheter, böcker om digital navigering och kontinuerlig teknisk support. Men vad händer om du inte har resurser till det?”
Digital jämlikhet påverkar allt: ”Vår ekonomi, våra sociala system, hela landet.” Angela säger att det är viktigt att tänka på att: ”Digital jämlikhet i grund och botten är ett mänskligt problem, och därför behöver vi människor för att lösa det.” Människan är tålmodig, envis, öppensinnad och utrustad med informationen och resurserna som krävs för att hjälpa människor i nöd.
Angela är väldigt tacksam till alla från hennes kärleksfulla och stöttande familj till den ständigt växande NDIA-gemenskapen. ”Jag blir alltid lika förundrad över hur medlemmarna i NDIA använder sin egen tid för att dela med sig av sin erfarenhet med nya människor.” Sedan Angela grundade NDIA och satte igång rörelsen för digital jämlikhet fortsätter den att växa. Hon säger att det beror på människorna, eldsjälarna, över hela landet som jobbar tillsammans för bättre digital jämlikhet. ”Det är människorna som ger mig styrkan att fortsätta – jag gör inte det här bara för min egen skull. Jag gör det för dem.”
Foto av Leonardo Carrizo med ytterligare foto av Mike Sanchez
Utforska fler Leaders To Watch
Anthony Babkine
Ingen lyckas ensam
Anthony Babkines utstrålning och höga energinivå gör honom till den perfekta personen att införa lika möjligheter inom teknikbranschen. Som medgrundare och vd för Diversidays arbetar han för att främja rättvisa inom den digitala sektorn i Frankrike. Han är en ledare som går varvet runt genom att lyfta unga begåvningar och utmana stereotyper.
Läs i fem minuter
Anthony Babkine nådde tidigt en avgörande punkt i sin karriär. Efter ett par år på en mycket framgångsrik karriärväg tog han en närmare titt på hur det såg ut i styrelsen, och han insåg att den inte speglade den värld han levde i.
Anthony växte upp i Évry-Courcouronnes, en förort 24 kilometer söder om Paris – en av Frankrikes nyaste städer och en plats där många olika kulturer samlas. ”När jag fyllde 15 år kändes det som om jag åkt jorden runt tre-fyra gånger.” Även om han inte förstod det då skulle det mångkulturella Évry ge honom en av hans största styrkor. ”Jag inser nu att min uppväxt i en mångkulturell miljö med många etniska olikheter har gjort mig rik på ett personligt plan. Men det tog lång tid innan jag förstod det.”
Under skolåren, när han kämpade med att tygla sitt snabbtänkta huvud och lyckas i klassrummet, minns han att kände sig som en bedragare. Han pekar ut flera personer som hjälpte honom att övervinna den känslan. ”Min mamma tog ledigt från jobbet, en lokal ideell organisation hjälpte mig med handledning och lärarna lade extra tid på att vägleda mig. Jag hade aldrig klarat det på egen hand.”
Byta väg
När han började arbeta på en av de största reklambyråerna i Frankrike var digitala färdigheter centrala för arbetet. ”På den tiden började sociala medier att växa exponentiellt, och franska företag behövde strategier för att representera sitt varumärke på bästa sätt på dessa nya plattformar.” Anthonys perspektiv, talang och hårda arbete tog honom snabbt till toppen. ”Jag fick en tjänst i ledningsgruppen och fick en plats på ett program för unga begåvningar, men jag insåg att företaget saknade mångfald.”
”Allt började när jag insåg att min största styrka kommer från mina uppväxtförhållanden och den mångkulturella community som jag är en del av.”
Utan ett mångsidigt team, utan sociala policyer för att bli mer inkluderande och utan en god intern kultur började Anthony fundera på vilket hans nästa steg skulle bli. ”Jo, visst var lönen bra, det var ett bra karriärsteg och jag hade lagt mycket tid på att komma dit, men i slutänden var jag tvungen att sluta.” Situationen fick honom att inse vilka hans egna värderingar var, och han ville agera utifrån dem. ”Du kan bli arg, eller så agerar du. Jag visste inte var jag skulle börja, eller hur, men jag visste att jag var tvungen att göra något.”
Den insikten förändrade allt för honom. ”Allt började när jag insåg att min största styrka kommer från mina uppväxtförhållanden och den mångkulturella community som jag är en del av.”
Skapa Diversidays
År 2017 grundade Anthony Diversidays tillsammans med sin goda vän och samarbetspartner Mounira Hamdi. Diversidays är ”en ideell organisation som hjälper människor från alla sorters bakgrunden att få en plats i den växande digitala branschen.” Det innebär att organisationen tillhandahåller utbildning, information, rådgivning och möjligheter för enskilda individer och företag genom tre huvudsakliga program.
Leadership-programmet hjälper entreprenörer att etablera nya företag, medan Digital Clicks är ett utbildningsinitiativ som erbjuder professionell fortbildning för personer som vill utveckla sina digitala färdigheter. Slutligen är programmet Tech Your Place inriktat mot teknikföretag som behöver insikter om hur de ska utveckla sitt mångfaldsarbete och sin inkluderingspolicy. ”Sedan vi startade Diversidays har vi hjälpt mer än 9 000 personer genom dessa program med deras specifika utmaningar och med att ge dem större tillförsikt och en större tro på sig själva.”
Det är tydligt att deras arbete har burit frukt. Anthony talar med stolthet om deras senaste initiativ för att få fler företag att prioritera mångfald och inkludering redan från början. ”Vår största övergripande seger har varit att få tolv av de största riskkapitalbolagen att inkludera en klausul för mångfald, jämlikhet och inklusion i sina investeringspaket.” Det innebär att ett villkor för att företaget ska få pengar från fonderna är att de ska använda sig av en mångfaldspraxis.
En pragmatisk drömmare
Realism och praktiska färdigheter är viktiga faktorer, inte bara för Anthonys arbete utan också för hans person. ”Jag tror att om du vill förändra en situation inom en bransch, särskilt teknikbranschen, måste du vara ambitiös, och kanske lite galen. Men också pragmatisk.” För honom handlar det om att driva sociala frågor. ”Förra året gjorde vi en undersökning som visade att 39 procent av nyanställda upplevde diskriminering under integreringsprocessen på teknikföretag.” Studier som denna möjliggör förändring, eftersom de ger en korrekt bild av situationen.
”Det är mycket viktigt för mig att mäta vad vi gör och hur företag vidtar åtgärder för att undvika ’social washing’. För det är lätt att säga att vi vill bli mer inkluderande, men det är svårare att definiera vad det betyder och hur man ska mäta ett sådant åtagande.”
Som tur var är Anthony van vid hårt arbete. Men han medger att ”dessa ojämlikheter har funnits i Frankrike i årtionden, så de sitter djupt rotade. Även om vi är totalt övertygade, och vi ser faktiska förändringar och en verklig, kollektiv önskan om att förflytta gränserna, kan det fortfarande vara frustrerande.” Men var kommer hans motivation ifrån?
Återigen lyfter Anthony fram personerna omkring honom, och deras ansträngningar och framgångar. Å ena sidan har vi alla meddelanden han får från programdeltagare. ”När någon berättar att vi gav dem verktyg eller självförtroende nog för att uppnå något känner jag att vi gör skillnad.” Å andra sidan understryker han det otroliga arbete som de drygt 200 volontärerna på Diversidays gör. ”Det värdefullaste en ideell organisation har är volontärer och personer som bara vill hjälpa till. Hos oss har vi människor som är övertygade om att en annan modell är möjlig.”
Han återgår till en bekant fras – ett motto – ”Du lyckas inte ensam.”
Foto: Yamandu Roos
Utforska fler Leaders To Watch
Bourhan Yassin
Skydda biologisk mångfald med hjälp av ljud och AI
Planeten kommer aldrig att låta likadant som den gör i dag igen. Som CEO på Rainforest Connection vet Bourhan Yassin värdet och styrkan i att lyssna i kampen mot klimatförändringar och för att bevara biologisk mångfald. Han hade stora ambitioner redan innan han bestämde sig för att bevara världens skogar.
Läs i fem minuter
Bourhan Yassin föddes långt från regnskogarna han jobbar med i dag. Han växte upp i Libanon under inbördeskriget som rasade 1975–1990. Som barn var det normalt för honom att flytta mellan skyddsrum, men han hade ändå en dröm för framtiden. Hans teknikintresse ledde till att han lämnade Libanon vid millennieskiftet för att studera i USA.
I San Franciscos Bay Area omgavs han av den begynnande teknikbranschen och han gillade variationen och möjligheterna den hade. ”Jag specialiserade mig på nystartade företag och småföretag eftersom jag kunde göra stor skillnad och göra många olika jobb.”
”Det var dags att göra något jag kunde känna mig stolt över och som gällde en viktig fråga.”
Han jobbade sig uppåt på några teknikföretag innan han flyttade till Dubai 2014 för att starta ett eget företag. ”Det var faktiskt ett modebolag. Jag förstår att det verkar konstigt, eftersom jag inte är så modemedveten. Men det gick bra för företaget.” Efter ett tag, säger Bourhan: ”Jag blev trött på att alltid jobba för ökade intäkter och vinster. Det var dags att göra något jag kunde känna mig stolt över och som gällde en viktig fråga.”
Skapa nya förbindelser
Trots att Bourhan ville jobba med något mer meningsfullt var inte ideella organisationer någon självklarhet. ”Jag tänkte på ideella organisationer som politiskt inriktade organisationer för social förändring.” Han ändrade åsikt när han hörde talas om Rainforest Connection – en teknikdriven ideell organisation. Med hjälp av sitt ljudbaserade övervakningssystem stoppar de olaglig aktivitet i skyddade skogar i realtid och stöder pågående och framtida bevarandeinsatser.
I början var de ett väldigt litet team som behövde både en ingenjör och någon med erfarenhet av att leda och driva organisationer. Jobbet verkade passa som hand i handske, men det tog honom ändå ett tag att justera sin syn på ideella organisationer. ”Det tog ett tag innan jag insåg att jag inte bara hade slagit in på en ny bana utan klättrade upp för ett helt nytt berg – ett mer spännande och meningsfullt berg än mitt förra.”
Bourhan började med att använda sin bakgrund i jobbet för företagets framtid. ”Tidigare hade jag jobbat för att ge investerarna avkastning, men nu har jag vänt det till att jobba för att nå så stor del som möjligt av vårt mål och hitta metoder för att lösa de här enorma problemen.” Sammansmältningen mellan hans bakgrund inom nystartade företag och det måldrivna arbetet i ideella organisationer har lett till att Rainforest Connection har växt som team, i partnerskap och inte minst i påverkan.
Ljud ger oss ett unikt sätt att förstå miljön på eftersom man kan lyssna i alla riktningar.
Möt Guardian
Rainforest Connection gör skillnad i kampen mot klimatförändringar genom att förstärka ett av våra medfödda sinnen med hjälp av AI. ”Ljud ger oss ett unikt sätt att förstå miljön på. Vi har ett fantastiskt synfält, men vi kan bara titta i en riktning i taget. Därför är hörseln det bästa sinnet när vi vill identifiera saker på avstånd.”
Guardian-anordningen är Rainforest Connections öron i skogen. ”Den är en liten dator som fästs i trädtopparna och lyssnar efter ljud i skogen dygnet runt.” Han förklarar att det bästa sättet att upptäcka olaglig avverkning eller tjuvjakt i realtid är genom att hela tiden övervaka skogen. ”På platser som Indonesien och Brasilien står skogsskövlingen för 70–80 % av utsläppen av växthusgaser. Genom att identifiera, lokalisera och kontakta myndigheterna medan de händer kan de olagliga aktiviteterna stoppas innan skadan har skett.”
Använda artificiell intelligens för att göra skillnad
Identifiering är bara en del i arbetet. ”Det spelar ingen roll hur många avvikelser du hittar om skogens hälsa och biologiska mångfald inte bevaras. Då kommer den att kollapsa.” Tillsammans med sitt team på Rainforest Connection använder Bourhan AI-modeller till bevarandeinsatser för mångfalden. ”AI är väldigt viktigt när det gäller att sammanställa enorma mängder data eftersom det kan påskynda processen, som vanligtvis skulle ta månader, till att bara ta några minuter.”
Tack vare att Guardian-anordningarna ständigt är aktiva har Rainforest Connection kunnat dokumentera skogens ljudlandskap. ”Vi har ungefär 100 miljoner inspelningar, vilket skulle ta nästan 190 år att lyssna igenom. Jag tror att det är den största ljudlandskapssamlingen i världen, kanske till och med någonsin. Och vi lägger till ungefär en till två miljoner inspelningar några gånger i veckan.”
Anledningen till att organisationens dataset är öppet och tillgängligt för alla är enligt Bourhan att "vetenskapen avancerar tack vare enorma mängder data". Tanken är att överbrygga klyftan mellan datainsamling och analys, vilken ofta gör bevarandeinsatser långsammare. ”På det här viset kan forskare koncentrera sig på att dra slutsatser i stället på datainsamling.” Effektiviseringar av samlingen på plattformen har till exempel hjälpt myndigheter och ideella organisationer i Puerto Rico att uppdatera statusen för olika arter, planera projekt och välja nya områden att skydda och köpa.
Hör själv
Den ambitiöse Bourhan har ett utmanande mål för Rainforest Connections framtid. ”Vi hoppas att vi så småningom kan använda all denna data till att inventera hur den biologiska mångfalden ser ut världen över och sedan använda den kunskapen till att rekommendera nödvändiga åtgärder.”
Våra skogar är viktiga naturresurser, trots allt. ”De utgör en fantastisk naturlig teknik. Människan har aldrig skapat någon teknik som är bättre eller billigare när det gäller att ta upp koldioxid än träden, jorden och skogarna.”
Du påminns om skogens kraft när du själv hör den. ”Oväsendet i regnskogen är fantastiskt och det är storslaget att höra alla olika arter. Vi måste göra allt vi kan för att bevara dem.”
Foto av Andrew Loehman med ytterligare foto av Rainforest Connection
Utforska fler Leaders To Watch
Carmen Correa
Leda vägen mot jämställdhet mellan könen
Carmen Correa har aldrig tvivlat på att kvinnor kan göra skillnad. I dag är Carmen CEO på Pro Mujer, en ideell organisation som jobbar för jämställdhet mellan könen i Latinamerika. Det finns mycket kvar att göra, men Carmen har visionen och passionen att utöka deras insatser och, med hennes egna ord: ”Nå alla kvinnor.”
Läs i fem minuter
Carmen Correa har alltid varit omgiven av starka kvinnor. ”Kvinnor som korsade gränser, utmanade stereotyper och, särskilt i min familj, tog hand om andra.” Hon tillskriver uppväxten sin entreprenörsanda och medkänsla.
Carmen växte upp på landsbygden i departementet Colonia i Uruguay och flyttade sedan till Montevideo när hon var sex år gammal. Hon reste dock fortfarande runt i landet med sin pappa som var agronom. ”Jag fick lära känna människor från olika bakgrunder och höra om deras liv och livsvillkor.”
Carmen är bra på att uppmuntra andra och hennes optimism är smittsam. När det gäller att stå inför stora utmaningar säger Carmen att: ”Det är inte lätt, och man måste vara handlingskraftig. Men även väldigt optimistisk. Jag vet att vi kan utmana hur saker och ting är nu och skapa en bättre värld. Det är väl klart att det går.”
Entreprenörsanda
Carmens optimism är passande för en person med så stora mål. Men hon är inte bara optimist, utan har alltid jobbat hårt för bättre resultat genom att tänka som en entreprenör. Och det är viktigt för henne att hon gör det tillsammans med andra kvinnor. ”Jag har haft tur. På nästan alla mina jobb har chefen varit en väldigt stark kvinna.”
Under karriären har Carmen utvecklat sina färdigheter och har haft ledarskapsroller inom ideella organisationer, bland annat Avina Foundation och Endeavor Uruguay. När hon tänker tillbaka är det inte ledarskapsrollerna som får henne att lysa upp, utan de gånger då hon fick vara med från början i ett projekt.
”Kvinnor har kraften att förändra livet för sig själva och för människorna runt omkring dem.”
”Det är alltid svårt att vara del av initiativ redan från början, men du lär dig att hitta alternativa vägar för att nå dina mål.” Det är en färdighet hon använder i sitt dagliga arbete med kvinnor i Latinamerika. ”I dag är villkoren för kvinnor annorlunda, och deras behov är annorlunda. Vi måste använda oss mer av intersektionalitet för att utveckla rätt verktyg och tjänster att stödja dessa grupper.”
För alla kvinnor
2017 gick Carmen med i Pro Mujer, en organisation som jobbar för jämställdhet mellan könen i Latinamerika. Under de senaste fem åren har hon haft flera olika ledarskapsroller och hennes nya roll som vd är ett naturligt steg att ta för någon med så höga ambitioner. ”Vi ger missgynnade kvinnor ekonomisk inkludering, möjlighet till utbildning och sjukvård så att de kan nå sin fulla potential och hjälpa till att förändra samhället.”
Carmen har sett hur kvinnor som fått de resurser och den information de behöver skapar nya möjligheter för sig själva och gemenskapen. Den här snöbollseffekten är både hjärtat och styrkan i Pro Mujer. ”När vi förändrar en kvinnas liv förändrar vi livet för hennes familj och regionen där hon bor. Det ger efterdyningar genom generationerna.”
Påverkan på generationsnivå är ett ambitiöst mål, men Carmen nöjer sig inte med det. Som den visionär hon är säger hon: ”Vi vill nå ut till alla.” För att göra det möjligt jobbar de för fortsatt expandering. ”Jag försöker att fortsätta växa och aldrig falna.”
Den långa vägen till jämställdhet
Carmen är otroligt stolt över att ha kommit så långt i arbetet och över sitt team, men hon vet att det alltid kommer att krävas mer. ”Vi jobbar hårt för jämställdhet men det är fortfarande mycket kvar att göra.” Carmen blir dock inte avskräckt, utan ser möjligheter där andra ser utmaningar.
Kraften att fortsätta kommer från kvinnorna som Pro Mujer hjälper. ”De är drivkraften bakom sin egen framgång. De är krigare. Varje dag fortsätter de att kämpa för förändring.” Och hon ser förändringen direkt.
”Vad du än gör får du inte vara likgiltig för andras behov.”
Hon berättar om ett besök hos en kvinna som äger ett keramikföretag i Nicaragua. Hon berättade för Carmen om några nya stolar som hon köpt med hjälp av Pro Mujer. ”Hon förklarade att hon hade kunnat utöka sin verksamhet med hjälp av lånet. Det är ett jättelitet företag, men det är så hon försörjer sig och familjen. Hennes levnadsstandard höjdes när hon köpte de där stolarna.”
Att umgås med de här kvinnorna och höra deras berättelser gör att du påminns om att även något relativt litet kan göra stor skillnad. Det är en tanke hon bär med sig och även delar med sig av till andra: ”Vad du än gör får du inte vara likgiltig för andras behov.”
Foto av Gabriella Rouiller
Utforska fler Leaders To Watch
John Callery
Stärka den mentala hälsan i samhället med teknik
För somliga kanske teknik och mental hälsa är en konstig kombination. Men John Callery ser en möjlighet i att låta artificiell intelligens hjälpa människor att stötta varandra i kris. Som produkt- och teknikchef på ReflexAI förser han fler människor med den livräddande tekniken.
Läs i fem minuter
John Callery har alltid haft ett tekniksinne. ”Mitt intresse för teknik och datorer utvecklades när jag var ganska ung.” Han tänker tillbaka på gymnasietiden med tacksamhet. ”Jag hade tur och fick gå på internatskola i Santa Barbara. Det var en unik miljö där jag faktiskt fick testa intressanta saker i liten skala.” Han sysslade med allt från att laga en rumskompis dator till att bygga servrar och stå värd för andra elevers projekt och han njöt i fulla drag av att uppleva en värld där tekniken började göra stora framsteg.
Det verkade bara logiskt att använda passionen för att starta ett företag. Under slutet av gymnasietiden skapade John ett webbhotellsföretag för e-handel. ”Jag hade runt 500 kunder från hela världen. Jag drog inte in några miljoner, men jag fick in tillräckligt för att räcka till de flesta av mina utgifter på den tiden.” Och även om han inte tänkte på det då gav det honom även erfarenhet.
Hitta passionen för samhällsförändring
Efter att han tagit examen från University of San Diego började han arbeta som webbutvecklare där. Det är en speciell plats för honom, eftersom det var där, i kafeterian, som han träffade sin fästman. Josh arbetade också på universitetet och var volontär inom The Trevor Project – en ideell organisation med fokus på krisstöd och suicidprevention hos ungdomar inom hbtq+-communityn. ”Josh hjälpte till via chatten och sms-tjänsten och jag blev mycket intresserad av hans arbete.”
”Jag har tur som har ett stort supportnätverk, och det har haft stor betydelse för hur jag kommit till den plats jag befinner mig på i dag. Jag har alltid vetat att jag kan kontakta någon och få hjälp om jag behöver.” Men John vet att alltför många inte har samma erfarenhet, och att det finns så många människor som inte vet hur de ska hjälpa någon som ber om hjälp.
The Trevor Project blev snabbt en passion. Från tiden som volontär gick han till slut vidare till en heltidstjänst som Senior Vice President. ”Det var en fantastisk möjlighet att ta allt som jag lärt mig i den privata sektorn och tillämpa det i en ideell miljö.”
”Vi valde ut några av de principer som krisrådgivare brukar få lära sig och gav dem i stället till veteranerna själva för att göra dem bättre rustade att hjälpa varandra.”
Med det som utgångspunkt leddes han vidare till Google-initiativ som Google.org Fellowship och AI Impact Challenge, men också ett nära samarbete med den framtida medgrundaren till ReflexAI, Sam Dorison. ”Tillsammans kunde vi överblicka konceptualiseringen och utvecklingen av en modell för att prioritera de ungdomar som löpte störst risk för akut mental kris, så att de fick prata med en rådgivare så snabbt som möjligt.” Men ett ännu större genombrott kom först senare, när de visat hur de senaste språkmodellerna kunde hjälpa till att lösa ett ännu mer omfattande problem. I stället för att enbart optimera prioriteringen fokuserade John och hans team även på att utbilda och få in fler rådgivare i systemet.
För att kunna anlita det antal rådgivare som behövs hade de varit tvungna att anställa hundratals samordnare för att schemalägga och hålla i utbildningar för varje potentiell ny volontär, vilket inte hade varit särskilt praktiskt. ”Vi började undersöka om vi kunde använda stora språkmodeller för att imitera en utbildningskonversation med en ung människa i kris och anlita fler rådgivare ännu snabbare.” I dag har de ”personer” som de skapat utbildat tusentals människor.
Stötta veteraner med teknik
I det här läget stod det klart att deras tillvägagångssätt var mycket effektivt och John och Sam såg en möjlighet att utöka det ännu mer. ”Vi hade försökt hitta sätt att använda tekniken på andra ställen. När vi hörde talas om Mission Daybreak från U.S. Department of Veteran Affairs (VA) skickade vi en ansökan med vår idé om att använda en liknande typ av utbildning som kunde anpassas efter Veteran Crisis Line.”
Veterancommunityn har ett stort behov av verktyg och utbildning inom suicidprevention. Enligt VA begick 6 146 veteraner självmord under 2020. Även om antalet långsamt sjunker från år till år är antalet självmord bland veteraner fortfarande 57,3 procent högre än bland andra vuxna amerikaner.
”Under arbetet med Daybreak intervjuade vi dussintals veteraner och kunde se ett tydligt tema: veteranerna vände sig ofta till varandra i kris.” Det var genom att kombinera dessa nya insikter med tidigare erfarenheter som ReflexAI blev till. ”Vi valde ut några av de principer som krisrådgivare brukar få lära sig och gav dem i stället till veteranerna själva för att göra dem bättre rustade att hjälpa varandra”, förklarar John.
ReflexAI arbetar med att nå ut till fler organisationer som kan ha användning för dessa verktyg. ”Det har talats mycket om stora språkmodeller, men det här skulle kunna få en mycket större effekt inom viktiga områden som hälsovård, krishantering och räddningstjänst. Det var därför vi startade Reflex.”
Fler communities behöver hjälp
Att ha ett communitybaserat synsätt på mental hälsa är centralt för Johns arbete och han hoppas kunna utöka verksamheten till fler communities framöver. Utifrån ett helhetsperspektiv ser John framsteg. ”Problem med mental hälsa är en utmaning för alla i dag. I samhället i stort har vi haft positiva samtal om mental hälsa på sistone, men vi behöver göra mer för att ta bort stigmat.”
Men där han ser framsteg ser han även behov. ”Interaktionerna på distans blir fler och fler, och jourlinjen 988 Lifeline är ett tydligt exempel på den här expansionen, eftersom den trotsar förväntningarna på tillväxt.” En administrativ rapport om missbruk och mental hälsa visar att i december 2022 ökade antalet besvarade samtal till jourlinjen med 48 procent, chattkonversationerna ökade med 263 procent och antalet besvarade sms ökade med otroliga 1 445 procent jämfört med december 2021. Människor tar kontakt eftersom de behöver hjälp, och ReflexAI är redo att börja hjälpa.
Foto: Alex Palumbo
Utforska fler Leaders To Watch
Kristian Rönn
Bokföring för planetens framtid
Kristian Rönns målsättning är att ge företag möjligheten att mäta, hantera och minska sina koldioxidutsläpp. Med sin kvicktänkthet och sitt filosofiska sinnelag stöper han om vårt sätt att tänka kring ansvarsfull företagspraxis här och nu. Som medgrundare och vd för Normative bygger han även verktyg för att hålla företag i alla storlekar ansvariga och hjälpa dem att vidta åtgärder.
Läs i fem minuter
När han presenterar företaget förklarar Kristian Rönn att namnet Normative ska spegla den nya normen de skapar med koldioxidbokföring. Det är en bra berättelse, och dessutom är den sann. Men om vi gräver lite djupare förklarar Kristian att namnet också kommer från ett område inom filosofin som handlar om hur vi borde bete oss, moraliskt sett: normativ etik.
”Jag har alltid varit mån om att leva som jag lär.” Kristian minns att han som liten besökte en gård på den svenska landsbygden där barn får klappa djuren. ”Jag insåg att köttet vi äter kommer från djur som de här, och min konsumtion bidrar faktiskt till att de får lida.” Tack vare en djupdykning på internet kunde han slutligen sätta ord på sin livsfilosofi: ”Vad jag värdesätter högst är att maximera alla kännande varelsers välbefinnande.”
Genom internet och filosofin öppnades hans ögon för nya sätt att tänka på världen. Från matematik och fysik till politik och etik – allt gjorde honom nyfiken. ”För mig var det en ögonöppnare när jag insåg att de åtgärder vi vidtar i dag kommer att påverka flera miljarder individer i framtiden.”
Från tanke till handling
Kristian var fast besluten att göra ett positivt avtryck på framtida generationer och började studera statsvetenskap på universitetet. Men han insåg snabbt att det inte passade honom. ”Jag gick introduktionskursen i så gott som allt, men jag kände mig inte tillfreds.” Till sist valde han att fokusera på matematik och filosofi, ”filosofi eftersom det ställer frågor om vad vi vill optimera i samhället, och matematik eftersom det är ett verktyg för att faktiskt genomföra optimeringen.”
Och balansen mellan abstraktion och aktion tog honom långt, faktiskt hela vägen till University of Oxford. Efter examen började han arbeta på Future of Humanity Institute, ett forskningscenter som arbetar med övergripande frågor kring den mänskliga civilisationen. Det var där han fick se de katastrofala följderna av klimatkrisen, och han visste att han behövde agera. ”Jag ville tillhandahålla konkreta insikter som relevanta beslutsfattare kunde använda när de beslutade om vilka åtgärder som skulle vidtas.”
Mot bakgrund av de tydliga klimatmålen som ställts upp vid den här tiden tänkte han att det måste finnas ett sätt för företag att bokföra sina koldioxidutsläpp, på samma sätt som de bokför ekonomin i företaget. Men något sådant sätt fanns inte. ”Så jag ville skapa ett, trots att jag knappt hade någon erfarenhet alls av att starta företag eller av programmering eller något sådant.”
Skapa en ny norm
Normative är världens första bokföringsmotor för koldioxid. Den representerar nästa generations koldioxidbokföring och omdefinierar ”de berörda parternas intressen”, eftersom det handlar om civilisationens välbefinnande och fortlevnad, snarare än enbart ekonomisk vinst. Bokföringsmotorn föddes ur Kristians stora idéer om samhällets klimatansvar och mekaniken bakom bokföring. ”I slutänden är bokföring bara fiktion. Vi tar för givet att samhällen byggs upp av vinstmaximering. Men hela vinstbegreppet bygger på godtycklig aritmetik och kan omdefinieras.”
Och omdefiniera är vad de gör. ”På Normative hjälper vi företag att bokföra hela sitt koldioxidavtryck och ger dem konkreta insikter för att arbeta mot nettonollutsläpp.” Och de är på god väg. Tack vare kalkylatorn Business Carbon Calculator har Normative hjälpt över 2 600 små och medelstora företag att beräkna sina utsläpp och mätt mer än 7,2 miljoner ton koldioxid i 80 länder. I många fall innebär detta automatisering av analyser av miljontals fakturor för att få en exakt bild av företagets utsläpp. Resulterande data kan visa företag vilka kategorier och leverantörer som har störst klimatpåverkan, så att de kan prioritera aktiviteter för att åtgärda detta.
”Vi tar för givet att samhällen byggs upp av vinstmaximering. Men hela vinstbegreppet kan omdefinieras.”
Det är viktigt för deras arbete att koldioxiden bokförs noggrant, för det har visat sig att företag över lag inte har varit särskilt noga när de rapporterat sina utsläpp. ”Glappet mellan de rapporterade och de faktiska siffrorna ligger på någonstans mellan 40 och 80 procent, vilket innebär att många av företagens nettonollutsläpp baseras på så lite som en tiondel av deras totala klimatavtryck.”
Det är oroande siffror: ” Jag är rädd att om 20 år kommer företag att hävda att de har ett utsläppsnetto på noll eller är koldioxidneutrala, men vi kommer ändå att se en ökning i de globala utsläppen.”
Vägen mot netto noll
Exakthet och standardisering är nästa utmaning på vägen mot netto noll. Även om FN och medlemsländerna åtar sig att ta fram nya förordningar menar Kristian att de också behöver en standard för exakthet.
”I dagsläget skrivs det många förordningar om att redogöra för koldioxidutsläppen. Men för att denna data ska bli användbar måste vi ha en standardiserad koldioxidbokföring. Det räcker inte att standardisera redogörelserna. Det betyder att vi befinner oss i en situation där vi har standardiserat en motsvarighet till resultaträkningen, men vi har inte skapat någon dubbel bokföring med jämförbara resultat.”
Lustigt nog, menar Kristian, ”'är en av Normatives unika fördelar att vi är mer exakta än alla andra. Om myndigheterna skapar en standard för exakthet kommer alla att bli lika exakta. Men jag skulle hellre leva i en sådan värld.”
Foto: Yamandu Roos
Utforska fler Leaders To Watch
Om Leaders to Watch
från Google.org
Leaders to Watch från Google.org är ett sätt att upphöja ledare inom ideella organisationer och socialt inriktade företag från våra kohorter av förmånstagare. Vi är stolta över att kunna stödja dessa ledare ekonomiskt, med mentorskap och med åtkomst till våra bästa verktyg och resurser. Även om våra Leaders to Watch är verksamma inom olika branscher och regioner och har olika målsättningar förenas de genom förverkligandet av våra vägledande principer.
Stärka communities
Ledarna håller sig à jour med sina uppdrag genom att ta aktiv del i de communities de vill stärka.
Ta djärva kliv
Ledarna tar med sig en djärv vision för att ta itu med utmaningar, tillämpar ny teknik för att främja framsteg och använder ofta data och teknik för att ge sitt arbete större möjlighet att påverka.
Lyfta sina branschsektorer
Ledarna drivs ofta av en vilja att driva fram förändringar genom att dela med sig av sina lärdomar eller använda öppen källkod i sina verktyg.